Få bestillingen i posten eller hent i butikk
Pakkene sendes innen 1-4 virkedager
GRATIS FRAKT på handel over 1000,-

10 tips til vask av ull og strikkeplagg

Ull er gull -stell pent med den

Behandler du dine strikkede tekstiler riktig, vil de vare og holde seg fine i det uendelige.

  1. Fjern søl på plagget med en gang uhellet oppstår. Ull tar raskt til seg farge, så alt søl bør tørkes bort/skylles av så raskt som mulig, og før det dannes flekker.
  2. Vask gjerne plagget før du tar det i bruk, så vasker du bort all smuss fra produksjon, spinnolje og overskuddsfarge. Slipper ulla overskuddsfarge bør du tilsette en klunk eddik i siste skyllevann.
  3. Ikke vask ullplagg oftere enn helt nødvendig. Luft gjerne plagget ofte, og gjerne i fuktig vær. La også plagget ligge i nysnøen et par timer i løpet av vinteren. Det har ulla godt av og du får frisket opp fiberne og får frisk luft inn i plagget.
  4. Ullvaskprogram på nyere vaskemaskiner er mer skånsom mot ulla enn håndvask.
  5. Bruk spesialmiddel for ull, eller ull/silke. Vanlig vaskemiddel inneholder nemlig enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullfibrene og føre til hull i plaggene.
  6. Ikke bløtlegg ullplagget. Farget ull kan «blø» og misfarge mønsteret.
  7. Sentrifuger til slutt, også om du håndvasker. Ved sentrifugering slynges vannet ut av ulla, mens plagget ligger stille i sentrifugen. Gjerne høy sentrifuge. Rask tørking av tekstiler minsker utvikling av bakterier.
  8. Ikke fyll vaskemaskinen for full. Friksjon – ull mot ull – kan skape toving. Ikke gni eller vri på plagget mens det er fuktig.
  9. Har du behov for desinfisere ull? Småkok i 10 minutter i en stor gryte full av rent vann. (ikke såpe) Pass endelig på at plagget ligger omgitt av mye væske, helt stille – ingen røring.
  10. Dersom plagget er for lite eller i feil fasong – strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.

Referanse: Ingun Grimstad Klepp og Kirsi Laitala. Myter og sannheter om ullvask, SIFO (2011)

PS! Har du vært uheldig med vasken og plagget er lett tovet og du trenger eksperthjelp til å løsne fibrene og evt avkrymping? Da kan du prøve UnShrinkIt.

Garnvaskeråd fra Isagergarn

Isagergarn har egne vaskeråd for sine garn.

Ull vaskes for hånd, med mindre du har en vaskemaskin med et meget skånsomt ullprogram – såkalt ullvuggeprogram. For at undgå at valke den færdige strikmodel bruges kun lidt sæbe. Brug et godkendt uldvaskemiddel. Hold samme temperatur gennem hele vaske- og skylleprocessen, og vask endelig ikke over 28°.
Strikmodellen kan med fordel centrifuges let efter vask. Lag modellen i en vaskepose eller et pudevår. Efter centrifugeringen lægges modellen til tørre på håndklæder.
Det er ikke nødvendigt at vaske en uldmodel tit. Ofte vil det være nok at hænge den til luftning i fugtigt vejr. Bomuldsgarner og blandingsgarner med hør og bambus kan tåle højere vasketemperaturer, men vi anbefaler samme vask som uldgarnet.

Opbevaring af garn og strik

Husk at opbevare garn og strik i plastikposer eller tætvævede bomuldsposer. En spand eller plastikbeholder med tætsluttende låg er også velegnet.

Isagergarner er ikke mølbehandlede, da de midler, der findes, ikke er uden bivirkninger i forhold til allergikere og i øvrigt også kun holder til første vask.