Få bestillingen i posten eller hent i butikk
Pakkene sendes innen 1-4 virkedager
GRATIS FRAKT på handel over 1000,-

Strikkepinnemåler og strikkefasthet

Det er din strikkefasthet som teller

– om strikkepinner, strikkehånd og garntykkelse

strikkepinnemåler og strikkefasthet
Strikkepinnemålere i godt selskap!
Bruker du riktige strikkepinner til garnet ditt, og lager en prøvelapp før du starter på det store prosjektet, er du godt på vei mot et vellykket resultat.

Skal du lykkes med å få riktig størrelse på strikkeplagget må du ta noen enkle forhåndsregler.
Garnvalget ditt, pinnestørrelsen og din strikkehånd, utgjør til sammen strikkefastheten. Det vil si antall masker du får på 10 cm. Dette målet pleier å være oppgitt i oppskriften du strikker etter. Strikkepinnestørrelsen skal også være oppgitt i oppskriften.
Skal du strikke med en ny garnkvalitet eller nye pinner for første gang, bør du lese hele denne artikkelen.

Du må ha strikkepinner med riktig diameter for hånden. Dette kalles pinnestørrelse. Størrelseangivelsen er ofte preget på selve pinnen, men disse tallene blir fort slitt og uleselig. Da er det kjekt å ha en pinnemåler i utstyrsbagen.
Disse kommer i flere utførelser, fra de helt enkle til varianter med flere funksjoner. Som regel er både europeiske og amerikanske mål oppgitt. Vær obs på at det er mm/europeiske mål du forholder deg til.

Strikkefastheten

Strikkefastheten er oppgitt på banderolen/magebeltet på de fleste garn. Der kan du eksempelvis lese at 22 masker på strikkepinne 4,0 mm gir 10 cm strikket bredde (22/10 – p 4,0) . Men strikker du veldig fast, eller veldig løst, vil dette avvike og påvirke målene på prosjektet ditt.
Er det struktur, som f.eks. fletter, og mye mønster i oppskriften vil det ofte endre strikkefastheten, altså antall masker per 10 cm. Skifter du ut originalgarnet i en oppskrift er det viktig å sammenligne alle forhold for å sikre at resultatet blir som du har tenkt.

Prøvelapp

Noen strikker stramt, og noen strikker løst. Det er derfor du blir anbefalt å lage en strikkeprøve før du skal i gang med et større strikkeplagg. Strikkefastheten påvirker både høyden og lengden på resultatet, så derfor bør du måle strikkefastheten på en lapp som er mer enn 15×15 cm, og tell masker midt på lappen. Kjedelig å strikke prøvelapp, tenker du…
Enda kjedeligere er det jo når plagget blir for lite, eller for stort – og du må rekke opp.

Oppstår det avvik i forhold til oppgitte strikkefasthetsmål i oppskriften kan du justere maskeantallet ved å bruke en tykkere eller tynnere strikkepinne. Dette kan vi som jobber i butikken hjelpe deg å finne ut av.

Vi har også kvarte størrelser på vårt pinneutvalg både i KnitPro og Chiaogoo

Rund strikkepinnemåler fra KnitPro, uten strikkefasthetmål

Strikkepinnemåler med linjal og strikkefasthetsmåler.

Foto/tips:Fru Kvist