Få bestillingen i posten eller hent i butikk
Pakkene sendes innen 1-4 virkedager
GRATIS FRAKT på handel over 1000,-

Designerprofil: Helga Isager

Hun er en av Skandinavias mest anerkjente strikkedesignere, og har med sitt designmerkenavn Amimono vært med på å fornye strikk som både håndarbeid og mote siden 2005. Helga Isager står bak flere strikkebøker som også er utgitt internasjonalt.


Nytt og lekkert! I mars 2020 lanserte Helga fem nye design strikket i Isager Alpaca 3. Denne har fått navnet «Paris»
Slow fashion! Helga Isagers design har alltid de ekstra fine detaljene. Sjekk ermene på nyskapningen «Vienna».
Stjernestrikk! Helga Isager har fått internasjonal oppmerksomhet for sine lekre design. Her i sin modell «Sunny».

Helga Isager kan ikke leve uten strikking

Hun mener hun kom sent igang med å strikke. Helga Isager var hele 12 år. Men siden har det vært henne og maskene. Og hun går slett ikke tom for ideer. 

Det første Helga strikket var en turkis topp med rosa striper og rosa skolisser som skulderstropper. Det var jo tross alt midt på 1980-tallet. 

– Toppen var strikket på en rundpinne i et tykt bomullsgarn Den var ikke særlig kledelig, sier Helga. 

I dag sier hun at strikking er livsnødvendig for henne. 

– Mange strikkere vil gi meg rett i at det å strikke nærmest er meditativt. Og det er det også for meg – selv om det er det jeg lever av.

Det er nok ikke helt tilfeldig at Helga ble strikkedesigner. Det lå liksom i kortene siden moren hennes, Marianne Isager, også er strikkedesigner.  

Det betyr ikke at alt Helga lager blir vellykket på første forsøk.

– Jeg har strikket mange mislykkede prosjekter. Jeg ender som regel med å gi dem til en jeg kjenner som lager filleryer. Da er ikke arbeidet helt forgjeves. 

Helga kan la seg inspirere av mye når hun skal gå i gang med et nytt mønster eller en ny strikkemodell. 

– Det kan være folk på gaten, en kunstbok eller en moteserie i et lekkert magasin. 

Men Helga liker å jobbe organisk. Hun må alltid teste ut ideene i praksis.

–Det oppstår ofte ideer når jeg strikker prøver. Det er da jeg sjekker hvilke farger og teknikker som duger. Og ofte er det også mønsteret som avgjør hvilken form den endelige modellen får. 

Hva er du mest stolt av å ha strikket?

– Jeg fant akkurat frem modellen “Lone” fra min bok “Room 606”. Den er over fem år gammel, men jeg synes stadig at den holder. Den har et godt snitt og noen fine detaljer. Men det er ikke et nybegynnerprosjekt!

Hun liker å jobbe hjemme og har det hun kaller et “skjønt arbeidsværelse ovenpå” i leiligheten som går over to etasjer – midt i København. 

– Muligheten til å jobbe hjemme setter jeg svært stor pris på, særlig akkurat nå som hele familien er samlet hjemme. Da er det et privilegium å lukke døren og få arbeidsro.

Hvor lang tid tar det å utvikle et nytt mønster?

– Det er veldig forskjellig fra gang til gang. Noen oppskrifter lager nærmest seg selv. Andre bruker jeg flere måneder på fordi de skal strikkes igjennom mange ganger før jeg blir fornøyd.

Helga bruker gjerne spesielle strikketeknikker hvis hun synes at det er avgjørende for plagget. 

– Jeg er glad i å bruke den italienske måten å legge opp og felle masker på. Det tar litt lenger tid men resultatet blir pent.

Hva holder du på å utvikle akkurat nå? 

–Jeg er akkurat ferdig med en mini-kolleksjon av modeller som er strikket i det nye garnet vårt, Isager Aplaca 3. Det har vært en morsom utfordring å jobbe med mye tykkere pinner enn det jeg er vant til. Men nå har jeg behov for å strikke på tynne pinner igjen og for å bruke flere farger. Jeg gleder meg til å komme igang med å strikke prøver. 

Hun rekker ikke å strikke alt hun lager helt ferdig. Det foregår ofte slik at Helga begynner på et strikketøy. Så gir hun det videre til en av sine mange dyktige strikkere når hun ser at mønsteret fungerer. 

Viktige detaljer! Det er slike som gjør at Helga er manges favorittdesigner.
Stilige modeller! Kult, klassisk og trendy – typisk Helga Isagers strikkedesign.
Arbeidsværelset! Her jobber Helga Isager ut nye ideer til glede for oss som elsker hennes strikkedesign.

«Når man strikker så skaper man sin egen lille trygge boble»

Helga Isager, strikkedesigner.

Som regel strikker hun hjemme hos seg selv, men Helga er også veldig glad i å strikke når hun sitter på toget. 

Hun synes det er mange flinke strikkedesignere etterhvert. Men hun har i grunnen aldri strikket noe fra andres design.

–Jeg har så mange ideer selv at jeg aldri har hatt tid til å strikke etter andres oppskrifter.

Det hender hun får reaksjoner på at hun strikker. Den søteste reaksjonen kom på en workshop. 

– En deltaker hadde oppkalt datteren sin etter meg. Da følte jeg meg beæret. Det er nemlig ikke særlig mange som heter Helga i Danmark. 

Hva tenker du om at strikkeinteressen har økt så mye de siste årene? Hvorfor har det skjedd?

– Jeg tror vi trenger en pause fra den digitale verdenen som fyller mer og mer og kan virke helt uoverkommelig. Når man strikker så skaper man sin egen lille trygge boble, og så er det helt utrolig tilfredsstillende å skape noe pent med egne hender. 

Hvordan er det å se noen på gaten eller i sosiale medier i ditt design?

– Jeg blir alltid stolt og veldig glad over at folk har brukt så mange timer på å strikke mitt design. Og så er det herlig å se at det faktisk blir brukt etterpå.

Som regel pleier Helga å tone ned mønster-arbeidet om våren. Normalt reiser hun på messer og holder workshops hvor hun presenterer de nye modellene. Denne våren savner hun dette. Til gjengjeld får hun mer tid til å strikke. Akkurat nå holder hun på å avslutte den perfekte sommertoppen.

– Det er en kortermet topp i Alpaca1 og Trio, som etter min mening er en fantastisk kombinasjon. Den har wienerlegg på ermene og fine kanter av vannrette masker og hullmønster. Jeg håper å kunne sende ut strikkeoppskriften i mai. 

Denne sesongen er Helga særlig inspirert av støvete farger som lys terrakotta, kamel og sart lysegul. Hun mener det er helt naturlig at fargene er lysere for vår og sommer. 

Har du noen gang gitt deg i kast med et vilt prosjekt – som en bikini?

Nei, et slikt prosjekt har jeg aldri kastet meg ut i. Jeg synes at et fast stoff er et bedre valg til en bikini. 

Har du en forkjærlighet for en bestemt måte å strikke en genser på?

–Det er veldig forskjellig hvilken retning modellene mine strikkes. Jeg strikker gjerne ovenfra og ned hvis det er mulig da det er så herlig å kunne prøve modellen underveis og selv regulere lengden.

Fakta: Helga Isager (43)


Bakgrunn: Strikkedesigner og garnleverandør Marianne Isager er Helgas mor. Sammen eier de strikkefirmaet Isager som holder til i Tversted på Nordjylland i Danmark. 

Utdannelse: Selvlært designer, men har selvfølgelig lært masse av moren sin. 

Familie: Gift med Simon, som er dokumentarfilm-instruktør. Barna Ingrid (6) og Fabian (11). Datteren Ingrid strikker noe allerede. 

Bor: Leilighet på Indre Nørrebro i København

Design, garn og strikkepinner: Tre kjappe spørsmål 


Beskriv ditt design med 3 ord:
Jeg er inspirert av mote, men designet mitt ender ofte med å være enkelt og klassisk – men med fokus på god passform og avgjørende detaljer. 

Hvor stort garnlager har du?
Jeg har ikke så mye garn hjemme, men jeg har selvsagt noe fra alle Isager-kvaliteter. Jeg liker godt å ha kun de fargene og kvalitetene jeg jobber med. Det gir ro og hjelper meg til å holde fokus. 

Hvor mange strikkepinner har du?
Jeg er svært glad i japanske strikkepinner. De er svært gode å strikke med, og det er smart at man kan skifte ut vaieren. Og så er innpakningen så vakker. Det er jo også viktig.


Populære design fra Helga Isager i nettbutikken

Flere av våre designerprofiler

Legg igjen en kommentar